14 mrt. 2013

West Fries museum

Het is alweer een week geleden dat ik samen met mijn moeder de tentoonstelling"een kwestie van Stand" geweest. een beetje op de valreep, maar we wilden het niet missen.
Het was erg jammer ,dat we geen foto's mochten maken van de tentoonstelling. Wel van de vaste collectie.
Het bezoek was de moeite waar,mooie Hoornse borduurlappen en stoplappen bij elkaar. Dit stond op de site van het Westfries museum

Fraaie handwerken uit Hoorn 1750-1825
Hoorn is een unieke stad. Dat blijkt maar weer uit het borduurwerk dat daar gemaakt is. Een hele bijzondere collectie ‘fraaie handwerken’ is van 15 december 2012 t/m 10 maart 2013 te zien in het Westfries Museum. Aan de hand van de borduur- en oefenlappen geeft het museum een spannend inkijkje in het achttiende-eeuwse regentenmilieu waaruit de handwerken afkomstig zijn.
Regentendochters
Centraal in de tentoonstelling staan 36 borduurwerken uit de periode 1750-1825 die allemaal in Hoorn zijn gemaakt. Het bijzondere aan de borduurlappen en oefenlappen is dat er op deze doeken motieven voorkomen die elders in Nederland niet op vergelijkbare doeken aangetroffen zijn. Ook zijn er door de maaksters hele verrassende steken gebruikt, die niet of nauwelijks voorkomen. Op de doeken zijn ook initialen en een jaartal aangebracht. Na uitgebreid genealogisch onderzoek is aangetoond, dat de borduurwerken (36 doeken in totaal) allemaal in Hoorn zijn gemaakt.
We weten nu meer over de achtergrond van de maaksters. Het gaat om meisjes uit regentenfamilies en uit de hogere middenstand. Van sommige borduursters weten we welk beroep hun vader of hun toekomstige echtgenoot uitoefende. We weten soms in welke straat ze woonden en in een enkel geval wat de politieke voorkeur van de ouders was. Hierdoor kan een beeld geschetst worden van het leven in Hoorn in de periode 1750-1825.
De basis van de tentoonstelling is afkomstig uit de collectie van het Westfries museum, aangevuld met doeken uit diverse musea in Nederland en daarbuiten en uit particulier bezit. Naast de genoemde doeken zijn ook kostuums, diverse documenten, Hoorns zilver werk, porselein uit die tijd tentoongesteld, speciaal betrekking hebbend op de families, waarin de meisjes opgroeiden. Van een paar meisjes is hun portret bewaard gebleven. Heel bijzonder is ook een stukje haarwerk, dat ter nagedachtenis gemaakt is van het haar van een van de meisjes. Dichter bij het verleden van een borduurster kun je haast niet komen.
Deze afbeeldingen komen uit de brochure van de tentoonstelling.


Ook hing er de oudste Hollandsche merklap van  Trin opperdoes uit 1661. Ik heb nog op het internes naar een afbeelding gezocht,maar niets gevonden.

Na de tentoonstelling, die maar een zaal betrof,  zijn we ook nog even verder in het museum gaan kijken.
Hier een paar foto's

Wandbedekking stijlkamer


Het was een fijne dag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten